KOLESTEROL NEDİR?
Kolesterol billurlaşmş tetrasiklik ikincil alkol, 148 C derecede eriyen, suda çözülmeyen, yağ çözücülerde ise tam çözülen kimyasal bir maddedir.
Kolesterol bitkisel ve hayvansal yağların içinde bulunur. Kolesterol ilk kez 177 yılında bulundu. Kolesterol organik sıvılarda, tüm yüksek yapılı ayvanların dokularında, insanda beyinde, kan plazmasında, böbrek üstü kabuk bölümü, karaciğer gibi organların dokularında bulunur. Doğal ya da sentez yoluyla başka organik köklerin de eklenmesiyle androjen, ostrojen, projesteron gibi hormonlar içeren yeni madde ve izomerler oluşturur.
Kolesterolün besleyici özelliği vardır. Değişik organlarda ve özellikle karaciğerde, asetatlar ve asetik asit yardımıyla özümlenmeye hazırlanır ve bağırsaklarda emilir. Karaciğerde oluşturulan kolesterol bölüm bölüm kana geçer. Vücuttaki fazla kolesterol dışkı yoluyla dışarı atılır. Sıvı kolesterol billurlarında sıcağın etkisiyle oluşan renk değişikliğinden yararlnılarak geliştirilen termografi yöntemi ile derideki sıcaklık artışı saptanarak deri altı yangıları belirlenebilir. Kolesterol atardamar hastalığı (aterom), kolestrolemi, kalp atardamarlarının bozulması gibi rahatsızlıklarda önemli rol oynar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder